Happy de winter door

Health

Veel mensen zitten in de donkere maanden wat minder lekker in hun vel. Kost het jou veel moeite je bed uit te komen? Of kan jouw weerstand wel wat support gebruiken? Met onderstaande tips kom jij happy de winter door.

1. Follow the sun
Zonlicht stimuleert de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ serotonine. De serotonine die je overdag in je hersenen produceert, wordt ’s avonds omgezet in het ‘slaaphormoon’ melatonine. Kortom, melatonine helpt je in slaap te vallen en serotonine helpt je goedgehumeurd wakker te worden als je de volgende dag opstaat.
Hoe meer serotonine je overdag aanmaakt, des te meer melatonine je maakt in de avond. Daarom slaap je zo lekker na een dagje in de buitenlucht! Juist in de winter kan een dagelijkse ochtendwandeling in de frisse lucht wonderen doen voor je humeur en voor je nachtrust. Daarnaast zorgt vitamine D mede voor een goede weerstand. Ter ondersteuning van je immuunsysteem kun je aanvullend een vitamine D3 capsule gebruiken.

2. Suiker is een no-go!
Als je je moe en futloos voelt, ‘roept’ je lichaam om suiker omdat het je snel energie geeft. Helaas volgt na die kortstondige energiepiek een energiedip. Het voelt alsof je geen energie meer over hebt. Je gaat gapen en… krijgt weer trek in iets zoets. Herkenbaar? Je kunt dit patroon doorbreken door minder producten met snelle koolhydraten (suiker, vruchtensap, brood, witte pasta, rijst) te eten. Het verwerken van suiker in je lichaam kost je ook vitamines en mineralen zoals Magnesium die belangrijk zijn voor de energiestofwisseling.

3. Fuel your energy
Groenten en volkoren granen leveren langzame koolhydraten die je bloedsuikerspiegel minder snel laten pieken. Daarnaast zitten deze voedingsmiddelen vol vitamines die je energieniveau ondersteunen. Een multivitamine met onder meer vitamine B2, B3, B5, B6 en B12 kan een welkome aanvulling zijn om vermoeidheid te verminderen. Kies wel voor een multi met B-vitamines in de actieve vorm. Je lichaam hoeft deze vitamines niet eerst om te zetten. Ze zijn direct klaar om te gebruiken in de energiestofwisseling.

4. Vitamine D
Ook vitamine D ondersteunt je immuunsysteem. Vitamine D zit in vette vis, eieren, boter en margarine. Voeding is niet de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer tweederde van de hoeveelheid vitamine D die je nodig hebt maak je zelf aan onder invloed van zonlicht. In de winter staat de zon in Nederland lager en komen we minder buiten. Je gebruikt de reserve vitamine D die je in de zomer hebt aangelegd. Ook als je niet tot een van de risicogroepen* (bron: gezondheidsraad) behoort kun daarom overwegen om in de winter naast een multivitamine extra vitamine D te slikken.

*kinderen, vrouwen die zwanger zijn, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen, 50-plus vrouwen en 70-plus mannen wordt geadviseerd het hele jaar door extra vitamine D te slikken.