Referentie Inname, hoe zit dat?

Blog
Referentie Inname, wat wil dat zeggen?

Op een voedingssupplement staan de hoeveelheid van vitamines en mineralen per dagdosering aangegeven. De dosering is in microgram (mcg) of milligram (mg). Deze waarde wordt gevolgd door een percentage en de letters ‘RI’. In dit blog leggen we uit wat RI betekent en waarom een dosering hoger dan de RI soms een goed idee is.

Waar staat RI voor?

RI staat voor Referentie Inname. De waarden geven aan hoeveel een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft van een bepaalde voedingsstof. Voor de meeste vitamines en mineralen zijn de RI’s voor etikettering vastgelegd in de Europese wetgeving. De RI’s zijn vooral informerend bedoeld.

Voorbeeld: Voor vitamine C is wettelijk vastgelegd dat de RI 80 mg is. Een supplement met 160 mg vitamine C bevat dus 2 keer de RI. Er staat dan ‘200% RI’ op het etiket.

Leeftijd, geslacht en andere factoren die invloed hebben op de voedingsbehoefte zijn niet meegenomen in de RI. Het is dus goed mogelijk dat jouw individuele behoefte afwijkt van de RI.

RI en individuele behoefte

Ook als je zwanger bent, veel sport of soms stresssituaties hebt kan je behoefte aan bepaalde vitamines of mineralen hoger liggen dan de 100% RI op het etiket.
De RI voor vitamine D is 5 microgram. Als je een getinte huid hebt of als je een vrouw bent van 50 jaar of ouder, dan ligt jouw behoefte aan vitamine D hoger. Het advies van de gezondheidsraad is dan om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te slikken. Jouw individuele behoefte ligt dus hoger dan de Referentie Inname.

Er zijn meer redenen om (soms tijdelijk) hoger te doseren dan de RI. Bijvoorbeeld als je je weerstand wil ondersteunen met een flinke stoot vitamine C. Een tablet van 1000 mg is 1250% Referentie Inname. De vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en fungeert als antioxidant ter bescherming van gezonde cellen en weefsels.

Is hoger doseren dan de RI wel veilig?

Het nemen van extra vitamines en mineralen moet natuurlijk wel verantwoord zijn. Als je langdurig te veel van een voedingsstof binnenkrijgt kan dit een negatieve invloed hebben op de gezondheid.
De RI moet echter niet verward worden met de maximale bovengrens. De veilige bovengrens van een vitamine ligt vaak honderden of zelfs duizenden procenten hoger dan de RI. Voor mineralen is er minder ruimte tussen een optimale dosis en te veel. Daarom zie je bij onze supplementen nooit een dosering van 100% RI ijzer. Houd je aan de dosering op het etiket, dan zit je altijd goed!