handvol voedingssupplementen van YOS. YOS haarformule met biotine
Informatie over Biotine

Biotine voor gezond haar

Wat is biotine en hoe helpt het voor gezond en dik haar?

Je hoort steeds vaker dat mensen biotine innemen om de haargroei te verbeteren of om haaruitval tegen te gaan. Biotine bevat de B7-vitamine, wat een essentiële voedingsstof is om je hoofdhuid en haar gezond te houden. Maar levert biotine in de praktijk ook echt zichtbare resultaten op en wat is de beste manier om biotine in te nemen? In dit artikel bespreken we de voordelen van biotine, welk effect het heeft op je haar en wat het beste voedingssupplement is.

Wat is biotine?

Biotine behoort tot de vitamine B-groep die werkt om je haar en hoofdhuid gezond te houden. B-vitamines helpen bij de opbouw van eiwitten die belangrijk zijn voor je huid, nagels en haar. Biotine B vitamine ondersteunt bovendien de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten. Biotine is ook bekend onder de naam vitamine B-complex.

Over het algemeen geldt dat we genoeg biotine via ons voedsel binnenkrijgen. Toch gebruiken veel vrouwen biotine supplementen om hun haargroei te bevorderen. Later leggen we uit hoe een biotine supplement je haargroei verbetert en welke resultaten je kunt behalen.

Happy Hair
Haar complex YOS Health

Kan biotine haar laten groeien?

Een veelgestelde vraag is of je met biotine supplementen je haar ook sneller kunt laten groeien. Dit wordt nog niet volledig ondersteund door de wetenschap en ook per persoon kan dit erg verschillend zijn. Maar één ding is wel zeker: biotine kan wel bijdragen om je haar sterker, dikker en glanzender maken! Daar is genoeg wetenschappelijk bewijs voor. Biotine supplementen kun je eigenlijk zien als extra vitamines voor je haar. Daarnaast kan biotine ook nog eens bijdragen aan sterkere nagels en het aanmaken van nieuwe huidcellen.

Welke vitamine is biotine?

Biotine is een andere benaming voor de vitamine B8. Biotine behoort tot het vitamine B-complex, dat 8 soorten vitamines bevat. Denk bijvoorbeeld aan foliumzuur (B11) of aan cobalamine (B12). Deze vitamines spelen een essentiële rol om je lichaam gezond te houden en leveren een grote bijdrage aan je stofwisseling.

Hoeveel biotine heb je minimaal per dag nodig?

Je hebt minimaal 50 microgram biotine per dag nodig. Deze richtlijn bepaalt hoeveel vitamine B8 je dagelijks moet innemen. Wanneer je lichaam teveel binnenkrijgt, dan wordt het overschot op natuurlijke wijze afgescheiden. Je kunt dus niet teveel biotine binnenkrijgen.

Verschillende fases

Waarom valt je haar eigenlijk uit?

Voor veel vrouwen is dunner wordend of uitvallend haar een grote zorg, die zowel emotioneel als lichamelijk impact kan hebben. Haaruitval is echter heel normaal, omdat de groei van je haar uit verschillende fasen bestaat, namelijk de anagene fase, de catagene fase, de telogene fase en de exogene fase.

Anagene fase

De anagene fase is de groeifase van een nieuwe haar en duurt tussen de twee en zeven jaar. Bij gezond haar zit ongeveer tachtig tot negentig procent van de haren in de anagene fase. De anagese bepaalt ook de lengte van je haar. Bij ongezond haar kan deze fase korter worden, waardoor je meer haren verliest. Het is dus belangrijk dat je lichaam voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt voor gezond haar.

Catagene fase

Na de haargroeifase gaat een haarzakje over in de catagene fase. Deze periode duurt slechts twee tot drie weken. Het haar komt los van de bloedtoevoer en stopt met groeien.

Telogene fase

Tijdens de telogene fase bevindt een haar zich in de rusttoestand en valt uiteindelijk uit. Tegelijkertijd produceert het haarzakje weer een nieuwe haar die zich in de anagene fase bevindt. De telogene fase duurt zo’n drie maanden.

Exogene fase

In de exogene fase valt een haar daadwerkelijk uit. Elk haar dat op je hoofd groeit zal uiteindelijk uitvallen. Belangrijk om te weten is dat iedere haar op je hoofd niet in precies dezelfde fase zit. Daarom is het normaal om iedere dag 50 tot 100 haren te verliezen, die zich op dat moment in de exogene fase bevonden. Verlies je meer dan 100 haren per dag? Dan kun je spreken van haaruitval en overwegen om een dokter te raadplegen. Een adequate inname van biotine supplement kan een goede aanvulling zijn op je dagelijkse dieet om sterk haar te behouden.

Biotine supplementen kopen van YOS

Bij YOS vinden we dat een gezond leven niet ingewikkeld hoeft te zijn. Daarom hebben wij 3 sets ontwikkeld met voedingssupplementen die je dagelijks heel eenvoudig inneemt. Voor het haar hebben we het voedingssupplement Happy Hair op de markt gebracht met o.a. biotine, B12 en L-cysteïne. Happy Hair helpt om een gezonde huid en haar van binnenuit te versterken. Hieronder noemen we een aantal voordelen van de biotine die je terugvindt in Happy Hair:

 • Biotine draagt bij aan normale haargroei.
 • Biotine houdt je haren sterk.
 • Biotine zorgt voor glanzend haar.
 • Biotine helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit.
 • B12 draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.
 • L-cysteïne is een bestanddeel van het eiwit keratine, dat een belangrijke bouwsteen is van haren en nagels.
YOS haarsupplement

Happy Hair - Haar formule

Happy Hair hebben we speciaal ontwikkeld om je natuurlijke haargroei te bevorderen. Wat onze producten echt uniek maakt? Naast een premium kwaliteit zijn onze supplementen vegan*, locaal gemaakt en bevatten geen gemodificeerde organismen (GMO). Meer weten over Happy Hair? Bekijk het product in onze webshop.

Happy Hair

Speciaal gemaakt
voor vrouwen

Geproduceerd met
de beste ingrediënten

Gemaakt in
Nederland

Vegan*
*Behalve collageen

Biotine innemen met andere supplementen

Happy Hair is onderdeel van de Beauty Essentials set, waarin ook onze producten Inner Beauty en Antioxidant zijn opgenomen. Hiermee verbeter je niet alleen je haar, maar versterk je je lichaam van binnenuit met één set. Inner Beauty bevat bijvoorbeeld collageen, wat bijdraagt aan sterk en glanzend haar.

Zit biotine ook in voeding?

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je ook door een goede voeding voldoende biotine kunt binnenkrijgen. Er zijn voldoende biotine-rijke voedingsmiddelen waarmee je de dagelijkse inname van biotine kunt verhogen. Wanneer je een supplement gebruikt, kan dit een handige aanvulling zijn om extra biotine binnen te krijgen. Hieronder noemen we een aantal voedingsmiddelen die een hoog biotine gehalte hebben:

 • Pinda’s
 • Zonnebloempitten
 • Amandelen
 • Bananen
 • Walnoten
 • Paddenstoelen
 • Haver
 • Zoete aardappelen

Waarom kiezen voor een supplement?

Je vraagt je vast af waarom je biotine voedingssupplementen moet gebruiken als je ook via voedingsmiddelen biotine binnenkrijgt. Belangrijk om te onthouden is dat biotine een in water oplosbare vitamine is, waardoor het toch lastig kan zijn om dagelijks een ruime hoeveelheid binnen te krijgen. Met een biotine supplement zoals Happy Hair kun je heel eenvoudig dagelijks voldoende biotine binnenkrijgen. Daarnaast kun je het voedingssupplement als een aanvulling zien op je normale eetpatroon.

Welke soorten biotine supplementen zijn er?

Biotine is verkrijgbaar als voedingssupplement, maar kan bijvoorbeeld ook aangebracht worden via een shampoo. De meest effectieve manier om je haargroei van binnenuit te stimuleren is door het innemen van een voedingssupplement, ook wel orale supplementen genoemd. Hieronder leggen we uit waarom.

Wil je je haar langer krijgen? Het oraal innemen van de vitamine B8 is het meest geschikt om de haargroei te ondersteunen. De reden hiervoor is dat een voedingssupplement simpelweg sneller in je bloed wordt opgenomen. Shampoos kunnen ook helpen tegen broos haar, maar zijn een stuk minder effectief in het voorkomen van haaruitval. Ons product Happy Hair bevat bovendien L-cysteïne, een bestanddeel van het eiwit keratine. Keratine is een belangrijke bouwsteen van haren (en nagels) en helpt om gespleten haarpunten te voorkomen.

2 modellen voor YOS Health Rossig haar en donkere krullen

Hoeveel biotine moet je innemen?

Om je gezond haar te ondersteunen, kun je iedere dag een biotine supplement innemen. We raden aan om 1 capsule per dag in te nemen, tenminste een half uur voor de maaltijd. Het is dus heel eenvoudig om iedere dag voldoende biotine binnen te krijgen dankzij ons voedingssupplement Happy Hair.

Wanneer zie je resultaat?

Zoals eerder uitgelegd bestaat de groei van je haar uit verschillende fasen. Je kunt dus niet binnen een week een betere haargroei verwachten. Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn. De eerste resultaten mag je ongeveer na een maand verwachten, maar vooral op de lange termijn zullen er duidelijke resultaten te zien zijn. Naast een gezond dieet en een consistente inname, kan YOS ondersteuning bieden in dikker, glanzender en langer haar. Eén pot van Happy Hair bevat 60 capsules, waardoor je er een lange tijd mee vooruit kunt. Dit geeft je ook de mogelijkheid om zelf het effect van het product te ondervinden. Biotine en andere B-complex vitamines kunnen dagelijks ingenomen worden, waardoor ze uitermate geschikt zijn als voedingssupplement.

Wat zijn de bijwerkingen van biotine?

Biotine heeft geen noemenswaardige bijwerkingen. Er is nooit bewijs gevonden dat een grote hoeveelheid aan biotine schadelijk is voor je lichaam. In enkele gevallen kan het klachten veroorzaken, zoals last van de maag of huiduitslag. Deze bijwerkingen zijn wel uiterst zeldzaam en komen nagenoeg niet voor. Daarnaast zorgt je lichaam ervoor dat een een overschot aan biotine op een natuurlijke wijze wordt afgebroken. Kortom, de inname van biotine voedingssupplementen is volledig veilig.

Waardoor wordt een biotine-tekort veroorzaakt?

In onze samenleving komt een tekort aan biotine eigenlijk niet voor, maar een supplement kan je haar wel een boost geven. Het is mogelijk dat mensen in sommige gevallen een belangrijke bron aan biotine laten liggen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of wanneer iemand rauwe eieren eet. Rauw eiwit bevat namelijk de stof avidine, en die zorgt ervoor dat je lichaam niet meer biotine kan opnemen. En dan wordt het heel lastig om sterk haar te behouden. Eet jij rauwe eieren om bijvoorbeeld je sportprestaties te verbeteren? Overweeg dan om hiermee te stoppen.

Haarverlies tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap dat ze meer haar verliezen dan normaal. Behalve door ervoor te zorgen dat je voldoende biotine, zink, vitamine H en andere vitamines binnenkrijgt, kun je hier helaas niet veel aan doen. Na de zwangerschap zal je vanzelf weer herstellen.

Voordelen van biotine

Naast het voordeel dat biotine ondersteunt in dikker en glanzender haar, heeft vitamine B8 ook andere voordelen voor je lichaam. Hieronder hebben we belangrijkste voordelen opgesomd:

 • Een betere huid

  Biotine bevordert de productie van nieuwe cellen in je huid. Door biotine-rijke voedingsbronnen te laten liggen, kun je last krijgen van een droge en jeukende huid. Ook meer serieuze huidproblemen zoals psoriasis of acne kunnen optreden. Een biotine supplement kan dan ondersteuning bieden om de huidstructuur te verbeteren. Heel veel producten zoals crèmes en haarproducten bevatten ook biotine, maar deze zijn eigenlijk veel minder effectief. De reden hiervoor is dat de vitamine B niet goed via je huid of haar opgenomen kan worden. Een voedingssupplement is dus een geweldige manier om bij te dragen aan een gezonde en normale huid.

 • Biotine is goed voor de foetus van een kind

  Tijdens de zwangerschap is biotine essentieel voor de celgroei. Een B-complex vitamine is daarom een goede aanvulling op je dieet wanneer je in verwachting bent. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap niet voldoende biotine binnen, wat de kans op geboorteafwijkingen kan vergroten. Artsen raden zwangere vrouwen dan vaak aan om naast een gezond dieet hun biotine aan te vullen met voedingssupplementen.

 • Biotine versterkt je nagels

  Nagels zijn qua opbouw eigenlijk hetzelfde als je haar. Daarom heeft biotine niet alleen een positief effect op je haar, maar ook op sterkere nagels. Door voldoende biotine binnen te krijgen voorkom je broze nagels en zorg je ervoor dat ze dikker zijn en minder snel splijten. En mooie nagels is voor veel vrouwen natuulijk ontzettende belangrijk!

 • Goed voor je spieren en weefsel

  B-vitamines zijn ontzettend belangrijk om weefsel of spieren te herstellen nadat ze beschadigd zijn. Vooral na het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren en zul je last krijgen van spierpijn. Door voldoende biotine binnen te krijgen kun je de spieren en weefsels helpen met een sneller herstel. Daarnaast bevorder je de spiergroei, waardoor je een gezonder en sterker blijft. Ook bij spier- en gewrichtsontsteking speelt biotine een belangrijke rol. Een voedingssupplement kan dan naast een gezond dieet een goede aanvulling zijn om klachten te voorkomen en het herstel van je lichaam bevorderen.

 • Biotine is goed voor je hersenen

  Biotine helpt om je zenuwstelsel in orde te houden en is belangrijk bij de regulering van de signaaloverdracht tussen cellen in je hersenen. De inname van voedingssupplementen kan bijdragen aan een beter geheugen en concentratievermogen.

 • Biotine is goed voor je stofwisseling

  Biotine speelt een heel belangrijke rol wanneer je gewicht probeert te verliezen. Biotine helpt je lichaam namelijk om vet beter te metaboliseren, wat een positief effect heeft op je gewicht. Biotine heeft ook een positief effect op de afbraak van koolhydraten en eiwitten in je lichaam, waardoor je meer energie krijgt. Let wel op dat je een biotine voedingssupplement niet kunt zien als een dieetpil. Het is een goede aanvulling op een gezond dieet. Een gezonde levensstijl zal uiteindelijk een positief effect hebben op het versnellen van gewichtsverlies. Zorg dus dat je gevarieerd eet en voldoende sport.

 • Goede werking schildklier

  B-vitaminen zijn belangrijk voor veel stofwisselingsprocessen. Hierdoor heeft biotine ook een positief effect op je schildklier en leverfunctie. Wanneer je schildklier niet voldoende functioneert, kun je last krijgen van slaapproblemen, vermoeidheid en of een gewichtstoename. Een biotine supplement is uiteraard geen oplossing bij schildklierproblemen, maar kan je lichaam wel een aanvulling zijn om de schildklier beter te reguleren.

 • Goed voor je stemming

  B8 vitaminen spelen een belangrijke rol bij de productie van neurotransmitters, en dat heeft een positief effect op je stemming. Supplementen met B-vitamines kunnen depressies niet voorkomen, maar wel bijdragen om de emotionele stabiliteit van een persoon te bevorderen. Een gezond en evenwichtig leven is waar het uiteindelijk om draait.

 • B-vitamines bevorderen een goed energieniveau

  B-vitamines spelen een belangrijke rol bij het omzetten van voedsel in brandstof of energie, die je nodig hebt bij je dagelijkse activiteiten. Als je je moe en lusteloos voelt, kunnen B-vitamines een goede aanvulling zijn op je dagelijkse dieet.

Tips om haaruitval te voorkomen

Naast een biotine tekort zijn er ook andere factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op je haargroei. Denk bijvoorbeeld aan stress of een ongezond voedingspatroon. Daarom geven we hieronder een aantal algemene tips om haaruitval of dunner wordend haar te voorkomen:

 • Voorkom een ijzertekort

  Een tekort aan ijzer in je lichaam kan leiden tot haaruitval. Zorg er dus voor dat je voeding binnenkrijgt met voldoende ijzer. Als je ongesteld bent kun je ook wat meer ijzer verliezen, waardoor je haar op deze momenten even wat futlozer aanvoelt. Dit is echter volkomen normaal. Je kunt altijd je huisarts raadplegen wanneer je twijfelt of je onvoldoende ijzer binnenkrijgt.

 • Gebruik een shampoo met cafeïne

  Cafeïne is bewezen effectief tegen haaruitval en zorgt ervoor dat je haarwortels langer meegaan. Doordat je haarwortels langer meegaan, kun je de groeifase verlengen en op deze manier haaruitval verminderen.

 • Zorg dat je voldoende vitamine B, C en zink binnenkrijgt

  Vitamine B helpt je haar te groeien en kan beschadigd haar herstellen. Hierdoor voorkom je dat je haar splijt of broos wordt. Vitamine B zit in vele voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, brood, aardappelen en noten. Vitamine B8 helpt je lichaam om energie uit eten vrij te maken, vitamine B3 stimuleert de bloedcirculatie van je hoofdhuid, vitamine B5 helpt tegen grijze haren en vitamine B6 is belangrijk voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Vitamine C werkt juist als een antioxidant en is onmisbaar voor de opname van ijzer. Vitamine C zit natuurlijk in fruit en groenten, maar ook in aardappelen.

 • Voldoende zink

  Zink zorgt ervoor dat je voldoende eiwitten opbouwt, wat helpt bij de groei en vernieuwing van spieren en weefsel en een goede stofwisseling. Uiteraard is zink ook belangrijk voor dikker en glanzend haar.

 • Drink iedere dag voldoende water

  Water zorgt voor een goede haargroei, omdat het de bloedsomloop stimuleert. Een goede bloedsomloop is zeer belangrijk voor een gezonde hoofdhuid. Zorg ervoor dat je minimaal 8 glazen water per dag drinkt!

 • Voldoende sporten

  Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de bloedsomloop en kan een positief effect hebben op je metabolisme. Dit zorgt niet alleen voor een gezonde haargroei, maar ook voor een betere algehele vitaliteit van je lichaam.

 • Eet omega-rijke voedingsmiddelen

  Omega vetzuren hebben veel gunstige effecten op ons lichaam, o.a. op onze stofwisseling en hersenen. Omega-rijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld noten en zaden.

 • Eet voedingsmiddelen met biotine

  En natuurlijk raden we aan om voedingsmiddelen te eten met voldoende biotine. Zoals uitgelegd is dit een van de belangrijkste vitaminen om haaruitval te voorkomen. Daarnaast helpt biotine om je huidstructuur te bevorderen en je nagels sterker te maken.

 • Koop een goede borstel

  Het is belangrijk om een borstel te kopen die van goede kwaliteit is en past bij jouw haartype. Een borstel van plastic maakt je haar bijvoorbeeld statisch en dat vergroot de kans op beschadiging. Daarnaast raden we aan om je haar pas te borstelen wanneer het droog is. Nat haar is namelijk kwetsbaarder dan droog haar. Wanneer je het dan gaat borstelen breekt het sneller af. Dit is iets wat waar veel vrouwen zich niet bewust van zijn.

 • Voorkom stress

  Bij ernstige stressklachten kan het haar plotseling overmatig uitvallen. Stress heeft een ongekend effect op je lichaam en dus ook je haar. Stress kan ervoor zorgen dat haarwortels voortijdig stoppen met groeien en in de rustfase terechtkomen. En dan vallen haren dus sneller uit dan normaal. In sommige gevallen kan de haaruitval dan maanden tot jaren duren duren. Zorg er daarom voor dat je leven in balans is. Doe dingen waar je energie van krijgt en neem voldoende tijd voor jezelf en je familie.

 • Masseer je hoofdhuid

  Het klinkt misschien gek, maar masseer af en toe eens je hoofdhuid. Dit helpt om de plaatselijke doorbloeding in je hoofdhuid te stimuleren. Een hoofdhuidmassage is ook weer een goede manier om stress te verminderen.

 • Voorkom teveel vitamine A

  Een te grote hoeveelheid vitamine A kan ervoor zorgen dat je haren eerder los laten. Het voedingscentrum schrijft voor vrouwen 700 microgram vitamine A voor. Vitamine A is in tegenstelling tot biotine geen wateroplosbare vitamine en breekt dus minder gemakkelijk af. En dat kan een negatief effect hebben op je lijf. Probeer bijvoorbeeld een keer een week bij te houden hoeveel vitamine A je gemiddeld per dag binnenkrijgt.

 • Voorkom een tekort aan eiwitten

  Als je te weinig voedingsmiddelen met eiwitten binnenkrijgt, dan kan je haargroei tijdelijk stoppen. Het is dus heel belangrijk dat je bepaalde eiwitten binnenkrijgt! Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld vlees, noten, asperges, spruitjes bloemkool, mais en artisjok.

Biotine haar voedingssupplementen van YOS

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen gezond kan leven en dat dit niet ingewikkeld hoeft te zijn. Daarom hebben we unieke formules ontwikkeld, die we hebben ondergebracht in drie complete sets. Het voedingssupplement Happy Hair valt onder de Beauty Essentials Set. Deze set heeft als doel om jouw lichaam van binnenuit te versterken, zodat je zichtbaar straalt. De producten zijn speciaal gemaakt voor vrouwen, geproduceerd in Nederland en bevatten de allerbeste ingrediënten. Wij zijn trots op feit dat onze producten vegan* zijn (*met uitzondering van Collageen, deze is wel halal!). Aandacht voor mens, dier en milieu vinden wij erg belangrijk!

Happy Hair
3 producten uit de beauty supplementen set

Meer over YOS

YOS staat voor “Your Organized Supplements”. Een aantal jaren geleden ontwikkelden wij de YOS Bottle, een waterfles en pillendoos in één. Hierdoor is het eenvoudiger dan ooit tevoren om medicatie en supplementen in te nemen. Naast de YOS Bottle hebben we nu ook een uitgebreide lijn met voedingssupplementen die vrouwen dagelijks helpen bij een gezonde leefstijl.
Benieuwd naar ons verhaal? Lees meer op onze website en bekijk alle producten in de webshop.

YOS Supplement Haar Complex

Happy Hair

 24,95

Als je haar maar goed zit, kort, lang, krullend of stijl: sterk en glanzend haar staat iedereen het mooist. Met het YOS Happy Hair supplement verzorg je je haar van binnenuit, voor mooi, lang, sterk én glanzend haar. Dankzij hoogwaardige ingrediënten – waaronder biotine voor een vollere en mooiere haarbos – en wetenschappelijke onderbouwing voedt YOS Happy Hair je haar om er op je best uit te zien!